четвер, 14 грудня 2017 р.

Як боротися із запізненнями учнів на уроки?

  З проблемою запізнень учнів на уроки доводиться стикатися кожному вчителю. В запасі у хронічних порушників дисципліни завжди є кілька «поважних» причин. А ось педагогічні методи боротьби з їх непунктуальністю часом не відрізняються різноманітністю і ефективністю. Про те, як боротися з запізненнями учнів, читайте в нашому матеріалі.
 Батогом або пряником: як боротися із запізненнями учнів?
   Кожному вчителю знайома ситуація: урок давно почався, двері відчиняються, і на порозі з'являється учень спізнився: «Здрастуйте! Вибачте! Можна я зайду?». Увагу всього класу відразу ж переключається на «героя дня»: учні мимоволі відволікаються, вчитель втрачає важливу думку, а дорогоцінний час уроку безжально тікає. Варто говорить про те, як підривають такі запізнення загальну дисципліну!
   Причин, за якими школярі запізнюються на уроки, існує величезна безліч, особливо різноманітні вони у тих, для кого запізнення придбали хронічну форму. Одні учні затримуються з поважної причини (зламався автобус, був у поліклініці), інші просто не вміють грамотно керувати власним часом, а треті свідомо не поспішають на урок з-за низької мотивації до навчання. Тому і методи боротьби з викрадачами часу» у кожного педагога свої.
   Хто з наставників більш лояльний, а хтось категорично не сприймає запізнень на уроки. Одні педагоги обмежуються попередженням відповідної записом у щоденнику, індивідуальної бесідою після уроку, дзвінком батькам. Інші для навчання пунктуальності використовують «педагогічний батіг»: спізнився, не пускають в клас, відправляючи «на килим» до класного керівника або завучу, змушують приносити вибачення перед усім класом, залишають займатися додатково після уроків.
  Як показує практика, такі підходи в деякій мірі дисциплінують школярів, але особливою ефективністю не відрізняються. Спізнився на один урок учень в наступний раз може прийняти рішення прогуляти весь день, щоб зайвий раз не привертати до себе підвищену увагу. Пропонуємо педагогам кілька альтернативних способів боротьби із запізненнями учнів.
У пошуках втраченого часу
   Отже, ви рішуче налаштувалися на боротьбу з непунктуальністю своїх вихованців. Психологи радять в цьому випадку використовувати метод пряника – підвищувати мотивацію дітей приходити вчасно, а не прагнути покарати порушників дисципліни. Безумовно, для початку педагог повинен стати для учнів особистим прикладом пунктуальності, раціонального розподілу часу, дотримання дисципліни.
   Учень в черговий раз запізнився? Задумайтеся, можливо, на вашому уроці він відчуває себе некомфортно, тому спеціально не поспішає в клас. Не посилюйте ситуацію, підвищуючи голос, не витрачайте час на з'ясування причин. На перерві спокійно поговоріть з учнем наодинці, спробуйте розібратися в сформованій ситуації.
   А може бути, школяр елементарно не вміє організувати себе і розрахувати свій час. У бесіді з учнем задавайте йому багато дрібних навідних питань. У скільки ти прокидаєшся? Чим займаєшся до виходу з будинку? Скільки часу займає сніданок, одягання, збори, дорога в школу? Аналізуйте кожна його дія буквально по хвилинах! В результаті ви разом з учнем визначте, де саме він втрачає час, і знайдете правильне рішення проблеми.
Домовляємося, мотивуємо, заохочуємо
   Домовтеся з учнями: той, хто запізнився на урок без поважної причини, отримує подвоєне домашнє завдання (вирішує подвійну порцію рівнянь у класі, готує реферат за темою наступного уроку і т. д.). Навряд чи комусь з учнів захочеться свідомо обтяжувати себе додатковою роботою. Деякі педагоги запізнилися учнів відразу ж запрошують до дошки для опитування по темі домашнього завдання з виставленням оцінки. Діти знають: запізнився – будь готовий відповідати, тому поспішають на урок!
   Підвищуйте мотивацію учнів! Починайте кожен урок з невеликою перевірочної роботи (це може бути нескладний тест або диктант).Той, хто спізнився, навряд чи зможе розраховувати на отримання хорошої відмітки: йому просто не вистачить часу. Тому в інтересах самих дітей буде контролювати себе і приходити на урок вчасно. Як варіант – починайте кожен урок оригінально, з цікавою розминки. Тоді і спізнюватися на нього нікому не захочеться.
   Заохочуйте пунктуальність! Ті учні, які вчасно приходили на заняття всю чверть, можуть розраховувати на отримання «позапланової» відмінною відмітки в журналі. Продумайте разом з учнями систему мотивації, що надає дисциплінованим учням додаткові права або можливості. Цікавий у цьому відношенні досвід окремих американських шкіл: пунктуальні діти отримують раз на семестр невеликі призи та грамоти, наявність яких після закінчення навчання вказують при вступі в університет або на роботу.
В допомогу – психологія і гумор!
   Використовуйте наступний психологічний прийом. Учень, який запізнився на урок, отримує порцію гучних оплесків від усього класу. Вчитель на цьому тлі говорить, як нам не вистачало спізнився учня, що ми йому дуже раді, але його запізнення завадило роботі всього класу. Початковий подив і сміх приблизно на третій раз змінюються несхваленням колективу, тому учні намагаються не спізнюватися, щоб не опинятися в центрі такої уваги.
  Підійдете до вирішення проблеми з гумором! Фотографії учнів, які не відрізняються пунктуальністю, розміщуйте в шкільній чи класній стінгазеті. Кому ж добровільно захочеться там красуватися? «Нагороджуйте» регулярно спізнюються учнів відмітними знаками або наклейками на щоденник «Люблю поспати», «Я найбільше запізнювався  у цьому місяці», «Порушую дисципліну. Обіцяю виправитися» і т. д.

   Як бачимо, у боротьбі з запізненнями учнів не обов'язково відразу ж хапатися за «батіг», коли є стільки рецептів «пряників». Озброїтеся ними: станьте прикладом дисциплінованості для учнів, мотивуйте «викрадачів часу», заохочуйте пунктуальних! Бажаємо вам успіхів!

  за матеріалами сайту: https://irintolevna8.wixsite.com/mysite/single-post/

Немає коментарів:

Дописати коментар